Hoe diep moet ik stretchen bij yin yoga? Dit is de meest gestelde vraag bij yin yoga. En meteen een van de moeilijkste vragen om concreet te beantwoorden. Omdat iedereen stretch anders ervaart en ook een andere pijngrens heeft. En ieder lichaam is anders gebouwd, waardoor de een meer stretch zal voelen dan de ander. Wat voor de een een fijne diepe stretch is voelt voor een ander als pijn. Je karakter bepaalt hierin ook. Ben je iemand die altijd tegen grenzen aan wil zitten of kies je voor de makkelijkere weg? Of vermijd je misschien ook dingen die lastig voor je zijn. Al dit soort dingen spelen mee in hoe je yin yoga beoefent.

Respecteer de grenzen van je lichaam

Hoe diep je stretcht bepaal je altijd zelf. Jij bent de enige die jouw lichaam kan voelen en het is dus aan jou om hier een keuze in te maken die goed voor je voelt. Belangrijk is de grenzen van je lichaam te respecteren en het liefst jezelf iets terug te nemen in een houding als je voelt dat je de meest diepe stretch zit of ligt, tegen je grens aanzit. Geef je lichaam de tijd om in een houding te komen, liever bijvoorbeeld te beginnen met een stretch van 75% en dan steeds iets dieper in plaats van meteen richting 95% stretch gaan. En soms geeft juist een stretch van 75% meer ontspanning dan een diepere stretch. Het is aan jou dat te leren voelen en hier je keuzes op te maken. Volg daarbij je intuïtie, denk er niet teveel over na. Leer voelen en doe vooral niet je best, houd het zacht en ontspannen, ook in je mind.

Fases van Stretch

Wat een goede graadmeter voor jezelf kan zijn is de stretch te leren voelen in 3 verschillende fases. Kies zelf hoe diep je kunt of wilt stretchen.

GROEN:

De stretch is mild en zacht. Dit kan fijn zijn om vooral ook je mind rust te geven, of als je behoefte hebt aan zachtheid. Ook als je weet van jezelf dat je vaak, ook in je dagelijks leven, tegen of zelfs over je eigen grenzen heen gaat (burn out) kan het leerzaam zijn nu eens heel zacht in een houding te verblijven. Jezelf  uit te dagen het anders te doen dan normaal. Ook bij blessures of zwangerschap is de groene fase is een hele fijne rustgevende en helende manier van in een houding zijn. Je kunt in deze stretch je ook veel focussen op je adem, waardoor je nog meer ontspanning zult creëren.

ORANJE:

De stretch is intenser dan groen, je voelt een flinke stretch in je lichaam maar deze voelt niet alsof je tegen de grens aanzit. Deze stretch is goed voor langere tijd aan te houden en je voelt misschien zelfs dat hierdoor ruimte ontstaat. Hierdoor is de stretch uiteindelijk wat minder sterk aanwezig. Je kunt dan kiezen het zo te laten (dat voelt het dus iets meer ‘groen’), of iets te verdiepen (zodat je weer op ‘oranje’ zit) of het iets dieper pakken (waardoor je in het begin iets meer richting ‘rood’ voelt maar weer uit zal komen in de oranje fase door de ruimte die ontstaat.)

ROOD:

Dit is je grens. Die eigenlijk bijna een beetje pijn doet. Maar niet te pijnlijk zodat je meteen uit de houding komt. Rood kan veel brengen, als je echt diep wilt gaan, je comfortzone volledig wilt verlaten en voelen wat je daarin tegenkomt. Echter te lang rood is te diep, liever maak hem ‘lichtrood of oranjerood’. Ik geloof zelf dat als je diep wilt stretchen en echt in die allerdiepste lagen van je lichaam en ziel wilt gaan, je liever naar oranje-rood kan gaan. Daar eens een tijdje ademen en observeren wat zich aandient.

TIP: Leer hiermee spelen, zodat je zelf kan bepalen voor meer zachtheid of juist een diepere stretch. Als je hiermee leert werken voor jezelf beoefen je yin yoga op een niveau die zeer heilzaam, ontspannen en leerzaam is. Niet alleen als je op de mat ligt maar ook in je dagelijks leven. Het leert je voelen in je lichaam en jezelf hierin te geven wat je nodig hebt. En dat neem je mee in je dagelijks leven.