Bij zwangerschap, ook al in de eerste weken, is het belangrijk om rekening te houden met de ontwikkelingen die je lichaam doormaakt. Je kunt yin yoga blijven beoefenen, maar wel met een aantal aandachtspunten om je je bewust van te zijn. Het zal per lichaam en per zwangerschap kunnen verschillen dus blijf vooral naar je eigen lichaam luisteren hierin en bij twijfel of vragen neem contact met me op.

Wees mild

In de eerste drie maanden van je zwangerschap wees zeer mild met torsi’s, gedraaide houdingen. Of doe ze liever helemaal niet in deze periode. In de laatste maanden van je zwangerschap zul je misschien merken dat je meer ruimte voelt in het bekken en rondom je heupen. Dit komt omdat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling. Het is belangrijk in deze periode niet te ver te stretchen rondom je heupen, daarmee zou je jezelf kunnen overstretchen. Ondersteun jezelf bij heup-openende houdingen; leg kussens onder je dijbenen zodat je heupen zich minder ver openen. Voel voor jezelf of torsi’s met je grote  zwangere buik nog prettig aanvoelen. Doe ze heel mild, leg eventueel een bolster of deken tegen de rug aan en leg kussen onder je gebogen knieën. Of kies voor een andere houding.

Doe alleen wat goed voelt

Zorg dat de baby in deze periode altijd alle ruimte houdt in je buik. Dus bij vooroverbuigingen; doe ze mild en buig niet te ver voorover. Ook niet i.v.m. de opening die je hierdoor maakt rondom je heupen. Achteroverbuigingen geven de baby weinig ruimte, dus liever deze te vermijden als je hoog zwanger bent. Blijf vooral zelf voelen en doe alleen wat goed voor jou voelt. Vertrouw hierin op je eigen intuïtie!

Aandacht voor jezelf en je kindje

Twijfel je over een houding, kies voor aanpassing of doe een andere houding. Soms kun je je meer moe voelen tijdens je zwangerschap, gebruik yin yoga dan ook voor je eigen rustmoment. Oefen hoe je bewuster kunt ademen en ook hoe je rust kan brengen in je adem (langzaam uitademen). Dit zal je absoluut gaan helpen bij de bevalling. Neem tijd voor jezelf, juist ook nu! En gebruik de stille yin tijd ook om even heel bewust verbinding te maken met je kindje in je buik. Met bijvoorbeeld je handen op je buik, of met al je aandacht in je buikgebied zijn bij je kindje.