Ontspannen in het ongemak

HOE DOE JE DAT?

Na alle paniek en onrust in het begin van de corona-crisis’ bleek er ook een keerzijde te zijn aan deze tijd. Het bleek voor velen een periode waarin we gedwongen moesten vertragen vanuit onze vaak drukke levens. Onze wereld werd kleiner en er werd flexibiliteit van ons gevraagd door onze levens ineens anders te moeten invullen en vooral veel tijd thuis te zijn. Het gaf ons beperkingen en tegelijkertijd bood deze periode ook mogelijkheden. Ontspannen in het ongemak. Hoe doe je dat?

Ik merkte dat het zich bij mij in fases van elkaar afwisselden. Ik had weken waarin ik me geïnspireerd en vol energie voelde. Enorm genoot van ons kleine leven hier op de Spaanse berg. Ik werd me nog meer bewust van schoonheid in de kleine dingen om me heen. De natuur voelde en beleefde ik intenser. Tegelijkertijd waren er ook dagen waarin ik verdrietig was, drukke gedachten had vol zorgen en me soms zelfs boos voelde. Ik voelde me onzeker en machteloos over de situatie. Als deze emoties haalden me soms flink uit balans. Ik besefte dat ik er iets mee wilde voor mezelf, om me niet afhankelijk te voelen van deze situatie.

Van uitdaging naar een kans zien

Vaak als iets onprettig is willen we dat veranderen. We zoeken naar oplossingen en verlangen naar duidelijkheid. En vooral, we leggen dit buiten onszelf. Deze hele periode is daarin een enorme uitdaging, nog steeds, omdat niemand het echt weet en er is (nog) geen oplossing en ook geen einddatum is waarin ons leven weer meer kunnen gaan leven zoals wij dat helemaal zelf zouden willen.
Daarin geeft deze tijd een prachtige kans. Om te leren hoe je iets kan veranderen in jezelf, zodat er meer rust en ontspanning ontstaat. Een natuurlijke staat van kalmte en vreugde, zonder datgene te hebben kunnen wegnemen wat ons onrust geeft, of verdriet en angst. Of het nu de situatie rondom Covid-19 is of een andere situatie in je leven die je uitdaagt en uit balans haalt.

De oplossing naar verandering zit in onszelf

De sleutel naar ontspanning in het ongemak zit in onszelf besefte ik me meer dan ooit tevoren. Dus daar kan ik ZELF iets in veranderen. Alleen als ik in staat ben te voelen in alles wat het leven mij biedt, prettig of niet, en dat de ruimte geef, dan pas kan ik werkelijk ontspannen in het leven. En dus ook ontspannen in een situatie die ik als onprettig of ongemak ervaar. Niet willen dat de situatie verandert, maar iets in mezelf veranderen. Emoties mogen voelen, zonder er iets mee te hoeven of te moeten. Zonder ze te willen veranderen. Alles mag er zijn.
Vanuit die ontspanning ontstaat een hele andere beleving van het leven. Daarin ontstaat ruimte voor kalmte, vreugde en verbinding. Ik voelde me zachter en vriendelijker worden. Vanuit die ontspanning opent mijn hart, waardoor ik meer liefde en schoonheid zie en voel.

Het rimpel-effect brengt beweging op gang

Zo wordt mijn wereld lichter en liefdevoller en dit straal ik uit naar de mensen en dieren om me heen. Waardoor het rimpel-effect ontstaat, waar ik diep in geloof. Het een beïnvloedt het ander en daarmee komt er een positieve stroom van vriendelijkheid en liefde de wereld in. Yoga heeft hierin een belangrijke bijdrage geleverd voor mij. Ik heb veel yin yoga en yoga nidra gedaan. De stilte opzoeken, het ongemak mogen ervaren, bewust ademen, daarin voelen en loslaten. Op dagen dat ik lusteloos opstond voelde deed ik vaker hatha yoga. Bewegen om de energie weer te laten stromen werkt diep!

Yoga voor een leven vanuit ontspanning en verbinding

Heeft yoga jou kunnen helpen in deze onzekere tijd? Is het je gelukt om tijd te maken om yoga te doen en echt even stil te zijn met jezelf? Gek toch, besefte ik me, dat dingen die ons goed doen soms onderaan ons to-do lijstje staan. Ook ik moest soms echt bewust kiezen om de mat op te gaan. Doordat de dagelijkse structuur wegviel ging dat ene keer makkelijker dan de andere. Ik wens dat je yogamat de afgelopen periode een veilige fijne plek was van ontspanning en heling. Als je de connectie met yoga even kwijt bent, no worries, pak het gewoon weer op. Maak die keuze voor jezelf en voel wat yoga voor jou betekent, juist NU!

Last but not least, wees vriendelijk voor jezelf, het is een intense periode, die veel van ons vraagt.
 Als ik je ergens bij kan helpen, ben ik er voor je.

Ik wens je nog een mooie lente toe, laat de zon je hart verwarmen.

Zo vanuit Spanje in jouw huiskamer

VOOR MAAR EEN TIENTJE PER MAAND!

De online yin yogastudio loopt inmiddels zo’n anderhalve maand en van velen van jullie kreeg ik mooie berichten over hoe de lessen bijdroegen aan ontspanning en rust. Heb je ze nog niet gevolgd? Er staan drie gratis lessen voor je klaar. Wil je meer? Lees dan hier alles over de memberships. Al vanaf tien euro per maand kun je onbeperkt gebruik maken van de lessen, én ontvang je wekelijks een nieuwe les!

Dé yin yogapose van het seizoen

EYE IN THE NEEDLE

‘Eye in the Needle’ is een mooie lente houding, passende bij het hout element, welk verbonden is met de lever en galblaas meridiaan. In de lente kan deze energie uit balans zijn waardoor je sneller boos bent of geïrriteerd. Ook kun je je weinig gemotiveerd voelen met een hoofd vol drukke gedachten. Reden genoeg om hier wat extra aandacht aan te geven! Alle stretches aan de zijkant van je lijf  (galblaas meridiaan) en binnenkant benen (lever meridiaan) laat deze energiebanen weer stromen. Laat opgekropte boosheid en irritatie los en voel je vrijer en krachtiger!

Nature is not just a place to visit

It is home!

Wandelen in de natuur is de perfecte (yang) tegenhanger van yoga, dus maak tijd om er lekker op uit te gaan. Daag jezelf uit een keer met zonsopgang de natuur in te gaan! Ontwaak in stilte, met je zintuigen wijd open. Loop op blote voeten door het bos of op het strand en voel de aarde! Het maakt je hoofd leeg en je hart helder. Natuur brengt je altijd thuis bij jezelf.