Veelgestelde vragen2020-06-01T16:23:48+02:00

Veel gestelde vragen

OVER YIN YOGA EN MEMBERSHIP

Gebruik de filters om eenvoudig je antwoord te vinden. Staat je vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met me op.

Heb ik ervaring nodig?2020-05-30T16:56:53+02:00

Nee, je hebt geen ervaring nodig om de lessen te doen. Met mijn rustige en duidelijke uitleg is het voor iedereen mogelijk de lessen te volgen. Twijfel je ergens over of heb je na het doen van een les een vraag? Neem dan gerust contact met me op. Ik denk graag met je mee.

Kan ik eerst een membership uitproberen?2020-06-01T09:05:37+02:00

Jazeker!
Ik adviseer je dan om een maand-membership (ZON) te kiezen. Dit kun je op elk moment zelf weer opzeggen.

Hoe vind ik de pagina met alle yin yogalessen?2020-05-27T13:18:28+02:00

Deze pagina vind je als volgt:

BEN JE AL INGELOGD?

 1. Klik in het menu op [Mijn membership] of eronder op [Alle online yin yogalessen]
 2. Nu kom je op de pagina met alle lessen die je tot je beschikking hebt.

NOG NIET INGELOGD?

 1. Klik in het menu op [inloggen / registreren]
 2. Vul je e-mailadres en wachtwoord in.
 3. Nu kom je op de pagina met alle lessen die je tot je beschikking hebt.

Tip: Gebruik de 4 filtervelden boven de lessen om een les te vinden die bij je past.

Hoe werkt ‘Mijn favoriete lessen’?2020-05-27T15:32:17+02:00

Lessen die je fijn vind kun je toevoegen aan je favorietenpagina. Zo vind je ze makkelijk terug.

Toevoegen favoriete les:

 • Klik op de afspeelpagina op en wacht tot deze de rode kleur krijgt. (zie afbeelding)

Favoriete lessen bekijken:

 • Klik in het [Mijn membership] menu op [Mijn favoriete lessen]
 • Nu opent de pagina met al je favoriete lessen. Om een les te starten,  klik je op de titel of op de afbeelding.

Les verwijderen als favoriet:

 • Klik in het [Mijn membership] menu op [Mijn favoriete lessen]
 • Vind de les die je wilt verwijderen en klik op de titel of de afbeelding
 • Klik op de afspeelpagina op . De les is daarna niet meer zichtbaar op de pagina met favoriete lessen.

Alle favoriete lessen ineens verwijderen:

 • Klik in het [Mijn membership] menu op [Mijn favoriete lessen]
 • Nu opent de pagina met al je favoriete lessen. Scroll naar beneden.
 • Onder de laatste les klik je op de button [Verwijder alle favoriete lessen]

Als ik een les verwijderd heb uit de les met favorieten, ben ik deze dan ook kwijt?

Nee. De les blijft beschikbaar  op de pagina [Alle online yin yogalessen]

Wat is yin yoga?2020-05-21T17:39:29+02:00

Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij je liggende en zittende houdingen doet, die je 2 tot 6 minuten aanhoudt vanuit ontspanning in je lichaam. Omdat je zo lang in een houding verblijft vanuit ontspanning stretch je naast je spieren ook diep in het bindweefsel. Hierin zitten onder andere onze opgeslagen emoties. Door yin yoga creëer je ruimte deze te voelen en hiermee laten ze los en gaan ze uit je systeem. Hierdoor ontstaat er een diepe ontspanning en kun je meer innerlijke rust en kalmte ervaren. Yin yoga werkt diep door op je organen, de energiebanen (meridianen)en de daaraan gekoppelde emoties. Dit geeft je balans en rust en zorgt ervoor dat je je meer geaard en krachtig voelt. Ieder keer dat je yin yoga doet geef je je lichaam en geest op een gezonde manier aandacht en dit werkt diep door op zowel fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch niveau. En dat voel je!

Yin yoga geeft je soepelheid en flexibiliteit, in je lijf en in je hoofd. Ook mentaal leer je veel van yin yoga. Je leert jezelf zonder oordeel te observeren, vanuit tevredenheid en zachtheid. Omdat je stil wordt en al je aandacht naar binnen brengt, krijg je door het doen van yin yoga soms heldere inzichten en antwoorden op (levens) vragen. Ook leert je je bewuster te worden van je ademhaling en hoe je ademhaling rustig kan maken. Dit geeft rust in je hoofd en je lichaam. Niet alleen tijdens yin yoga, maar  ook in je dagelijks leven. Yin yoga geeft je de gelegenheid te oefenen met acceptatie en aanvaarding; wat doe je als een houding niet fijn is en je uitdaagt? Je leert te aanvaarden zonder verzet of vermijding, om je daar rustig in over te geven zonder er iets mee te hoeven of te moeten. Je leert je grenzen kennen en dat daaraan toegeven juist krachtig is.  Meer over yin yoga lees je hier

Gratis Online Yin Yogalessen
Wat kan ik doen als ik merk dat mijn yin yoga tijd er toch soms bij in schiet?2020-05-21T17:40:19+02:00

Wat helpt is voor jezelf je yin yoga tijd in te plannen. Kies een vast moment en creëer hier ritme in. Zodat het een gewoonte wordt, waardoor het minder moeite en motivatie kost voor jezelf en zodat je ook niet steeds een keuze hoeft te maken of je wel of niet de mat op gaat. ”Set it up for Succes” is mijn motto hierbij; met andere woorden; bepaal voor jezelf wat nu haalbaar is! Wil je 1x per week of 3x per week yin yoga beoefenen? Maak er een ritueel van, eigen yogamaterialen en een vaste kleding kan hierin helpen. Zoek een fijne plek in je huis (liefs zonder gestoord te worden), steek eventueel een kaars aan, of wierook/ etherische olie. Zorg dat je voldoende tijd hebt om na de les vanuit rust je dag verder in te gaan.
Als je echt je motivatie kwijt bent, schrijf eens voor jezelf op wat yin yoga je brengt. Wat doet het met je? Wat voel je na een sessie? Waarom ben je er ooit mee begonnen en hoe sta je daar nu in? Waarom zou je een goede vriend(in) yin yoga aanraden?
En de allerbelangrijkste en meteen vaak de reden die er bij in schiet: Maak deze tijd voor jezelf, durf te kiezen voor jezelf! Vaak zorgen we zo goed voor anderen en vergeten we onszelf hierin. Zet ontspanning hoog op je prioriteiten lijstje! Laat het een van je dagelijkse doelen worden! Je ontspannen voelen is onze natuurlijke staat van zijn namelijk, maar hoe vaak voel je je werkelijk diep ontspannen?

Gratis Online Yin Yogalessen
Wat heb ik nodig voor de lessen?2020-05-30T17:47:10+02:00

Basis materialen voor yin yoga zijn: yogamat (kleed, deken), bolster (opgerolde grote handdoek of kussen), meditatiekussen (kussen of dik boek), yogablok (dik boek), warme deken. Tussen haakjes heb ik alternatieven gezet die je ook kunt gebruiken. Zorg dat je losse en warme kleding draagt, zodat je niet afkoelt. Dit kan yogakleding zijn, maar hoeft niet. Zorg er in ieder geval voor dat je ontspannen kan ademen. Dus doe een knoop los als je gewoon een spijkerbroek aan hebt.

Ik voel me zo stijf, heeft het dan wel zin om yin yogalessen te doen?2020-05-30T17:19:39+02:00

Ja, het heeft altijd zin dit te doen! Ik zou zelfs willen zeggen, doe juist yin yoga als je je stijf voelt! Het is de beste vorm van yoga om je lichaam soepeler en flexibeler te maken.
Ook al voel je je heel stijf, weet dat het niet uitmaakt hoe je in een houding ligt of zit. Het gaat er niet om hoe diep je in een houding komt, maar dat je je volledig leert ontspannen in de houding. Yin yoga maakt je lichaam soepeler, zeker als je het vaker in de week beoefen. Je gaat je flexibeler voelen, zowel in je lijf als in je hoofd, en er ontstaat meer soepelheid rondom je gewrichten en ook dat draagt bij aan je minder stijf voelen en meer mobiliteit. Soms kunnen stijfheidsklachten die je nu ervaart zelfs afnemen of verdwijnen omdat je je lichaam stretcht en opgebouwde spanning loslaat.
Houd in je achterhoofd dat ieder lichaam anders is; in mate van stijfheid, lengte van spieren en ook de bouw van het skelet speelt mee hoe ver je in houdingen komt. Kijk maar eens hoe het over een half jaar is, je zult absoluut verschil gaan merken! Yin yoga geeft je altijd ontspanning en rust, en dat voel je naderhand in je lichaam en je mind.

Heb ik speciale yogakleding en yogamaterialen nodig?2020-05-21T17:43:51+02:00

Je hebt niet persé speciale yogakleding en materialen nodig. Je kan alles met een beetje creativiteit ook gewoon doen met de spullen die je nu thuis hebt. Draag losse kleding waar je jezelf makkelijk in beweegt en waar je je prettig in voelt. Het kan echter wel fijn om yoga kleding en materialen aan te schaffen. Het kan ook bijdragen in je motivatie en gevoel van ontspanning, door er een soort ritueel van te van maken, in het pakken van je yogamat en aantrekken van je yogakleding. Kijk wat bij jou past en doe vooral wat voor jou  goed voelt. Zie ook de vraag ‘wat heb ik nodig voor de lessen’.

Gratis Online Yin Yogalessen
Hoe weet ik dat ik het goed doe?2020-05-12T12:40:16+02:00

Deze vraag is me heel vaak gesteld door leerlingen op de mat en het belangrijkste antwoord is allereerst: Alles is goed wat je doet, zolang het geen pijn doet. Pijn is altijd uit de houding of pas de houding aan. Het maakt niet uit hoe je in een houding zit of ligt, alles mag en is ok. Daarbij onthoud dat yin yoga het volledig ontspannen van je lichaam is. Dat maakt yin yoga anders dan alle andere vormen van yoga. Als je in een houding zit of ligt is er dus nergens spierspanning. Je geeft je volledig over aan de houding en houdt nergens vast of tegen in je lichaam. Dit moet je soms in het begin leren, dus geef jezelf daar in de tijd. Het is niet altijd makkelijk je volledig bewust te zijn van je nou of niet volledig ontspannen bent. Respecteer daarbij de grenzen van je lichaam. Kijk hiervoor naar de vraag; ”Hoe diep moet ik stretchen bij yin yoga?’’.

Je doet het goed als je bovenstaande tips in gedachten houdt. Laat het daarnaast vooral ook een fijne stille tijd met jezelf zijn. Doe yin yoga vanuit plezier, vanuit nieuwsgierigheid, vanuit het goed willen zorgen voor jezelf. Wees vriendelijk naar jezelf, tevreden met hoe het is, wie je nu bent, ‘in the good, the bad and the ugly’. Yin yoga nodigt je uit om jezelf te ontmoeten, in stilte, en alles toe te staan en te voelen wat je daarin tegenkomt.

Gratis Online Yin Yogalessen
Ik voel niks in een houding, wat kan ik doen?2020-05-12T12:36:22+02:00

Onderzoek wat er gebeurt als je de houding aanpast, of je dan meer stretch gaat voelen. Voel je vrij hierin te doen wat goed voor je voelt en denk creatief. Sommige lichamen hebben echter zoveel ruimte van zichzelf dat ze weinig tot geen stretch ervaren. Soms lukt het wel om door aanpassing de stretch te gaan voelen. Maar het kan ook, dat je nooit of nauwelijks stretch zal voelen. Accepteer dit en focus vooral op je ademhaling en voel bewust of je je wel volledig ontspant, ondanks het niet voelen van stretch. Want zelfs met veel ruimte en soepelheid in je lijf, kun je toch nog (mentale) spanning ervaren in yin yoga.
Ook als je geen stretch ervaart in je lijf, ervaar je als uitwerking wel de benefits van yin yoga. Dat is niet dus afhankelijk van het wel of niet ervaren van stretch in je lichaam. Het geeft je innerlijke rust, ontspanning en kalmte. Ook op energetisch gebied  (meridianen en chakra’s) brengt yin yoga beweging en positieve veranderingen, waardoor blokkades zich kunnen opheffen, zodat emoties en spanning los gelaten wordt. Dus ook als je niks voelt, gebeurt er van alles!

Kijk ook bij de vraag: ”Hoe diep moet ik stretchen bij yin yoga?’’ En als je alsnog vragen hierover hebt mag je me altijd mailen. Ik denk graag met je mee.

Gratis Online Yin Yogalessen
Ik sport veel, past dit wel bij yin yoga?2020-05-12T12:41:07+02:00

Dit is een goede, zeer gezonde en heilzame combinatie. Dus ja, vooral lekker blijven sporten!
En voeg yin yoga toe aan je wekelijkse sportactiviteiten.

Dan heb je zowel yang als yin in je leven en dat is gezond en ontspannen voor je lichaam en je mind. Bij yang activiteiten als sporten worden je spieren korter door yin yoga stretch je ze. De flexibiliteit en soepelheid die je hierdoor creëert is je lijf is als een soort van gezonde boost voor je spieren en daar heb je bij het sporten ook profijt van. Wel zul je, zeker als je veel hardloopt of fiets, merken dat je kortere/ strakkere beenspieren krijgt, waardoor het een uitdaging kan zijn in de houdingen waarin je stretcht in je benen. Geef jezelf de tijd, frustreer je niet als je nauwelijks voorover kan buigen in een houding. Geef je lijf de tijd om te wennen aan het nieuwe yin naast alle yang. Je zult zien dat dit na een paar weken, soms maanden, anders wordt en dat er meer ruimte en flexibiliteit ontstaat in je lijf. Wat eventueel kan helpen is bij dit soort houdingen iets onder je knieëen te leggen (kussen, opgerolde deken) of jezelf bij een zittende voorover buiging op een kussen te zetten, zodat je het bekken iets lift waarmee er meer ruimte komt voor de voorover buiging.

Gratis Online Yin Yogalessen
Hoe diep moet ik stretchen bij yin yoga? (Verschil stretch versus pijn)2020-05-12T12:11:46+02:00

Dit is de meest gestelde vraag bij yin yoga. En meteen een van de moeilijkste vragen om concreet te beantwoorden. Omdat iedereen stretch anders ervaart en ook een andere pijngrens heeft. En ieder lichaam is anders gebouwd, waardoor die een meer stretch zal voelen. Wat voor de een een fijne diepe stretch is voelt voor een ander als pijn. Je karakter bepaalt hierin ook, ben je iemand die altijd tegen grenzen aan wil zitten of kies je voor de makkelijkere weg, of vermijd je misschien ook dingen die lastig voor je zijn. Al dit soort dingen spelen mee in hoe je yin yoga beoefent.

Hoe diep je stretcht bepaal je altijd zelf, jij bent de enige die jouw lichaam kan voelen en het is dus aan jou om hier een keuze in te maken die goed voor je voelt, op dat moment. Belangrijk is de grenzen van je lichaam te respecteren en het liefst jezelf iets terug te nemen in een houding als je voelt dat je de meest diepe stretch zit of ligt, tegen je grens aanzit. Geef je lichaam de tijd om in een houding te komen, liever bijvoorbeeld te beginnen met een stretch van 75% en dan steeds iets dieper in plaats van meteen richting 95% stretch gaan. En soms geeft juist een stretch van 75% meer ontspanning dan een diepere stretch. Het is aan jou dat te leren voelen en hier je keuzes op te maken. Volg daarbij je intuïtie, denk er niet teveel over na. Leer voelen en doe vooral niet je best, houd het zacht en ontspannen, ook in je mind.

GROEN/ ORANJE/ ROOD; fases van stretch
Wat een goede graadmeter voor jezelf kan zijn is de stretch te leren voelen in 3 verschillende fases waar je in kan kiezen welke fase je neemt:

GROEN:  de stretch is mild en zacht. Dit kan fijn zijn om vooral ook je mind rust te geven, of als je behoefte hebt aan zachtheid. Ook als je weet van jezelf dat je vaak, ook in je dagelijks leven, tegen of zelfs over je eigen grenzen heen gaat (burn out) kan het leerzaam zijn nu eens heel zacht in een houding te verblijven en jezelf daarna uit te dagen het anders te doen dan normaal. Ook bij blessures of zwangerschap is de groene fase is een hele fijne rustgevende en helende manier van in een houding zijn. Je kunt in deze stretch je ook veel focussen op je adem, waardoor je nog meer ontspanning zult creëren.

ORANJE: de stretch is intenser dan groen, je voelt een flinke stretch in je lichaam maar deze voelt niet alsof je tegen de grens aanzit. Deze stretch is goed voor langere tijd aan te houden en je voelt misschien zelfs dat hierdoor ruimte ontstaat, waardoor de stretch uiteindelijk wat minder sterk aanwezig is. Je kunt dan kiezen het zo te laten (dat voelt het dus iets meer ‘groen’), of iets te verdiepen (zodat je weer op ‘oranje’ zit) of het iets dieper pakken (waardoor je in het begin iets meer richting ‘rood’ voelt maar weer uit zal komen door de ruimte die ontstaan, in de oranje fase).

ROOD: dit is je grens, die eigenlijk bijna een beetje pijn doet. Maar niet te pijnlijk zodat je meteen uit de houding komt. Rood kan veel brengen, als je echt diep wilt gaan, je comfortzone volledig wilt verlaten en voelen wat je daarin tegenkomt. Echter te lang rood is te diep, liever maak hem ‘lichtrood of oranjerood’. Ik geloof zelf dat als je diep wilt stretchen en echt in die allerdiepste lagen van je lichaam en ziel wilt gaan, je liever naar oranje-rood kan gaan. Daar eens een tijdje ademen en observeren wat zich aandient.

TIP: Leer hiermee spelen, zodat je zelf kan bepalen voor meer zachtheid of juist een diepere stretch. Als je hiermee leert werken voor jezelf beoefen je yin yoga op een niveau die zeer heilzaam, ontspannen en leerzaam is. Niet alleen als je op de mat ligt maar ook in je dagelijks leven. Het leert je voelen in je lichaam en jezelf hierin te geven wat je nodig hebt. En dat neem je mee in je dagelijks leven.

Gratis Online Yin Yogalessen
Wat betekent ‘Namaste’?2020-05-08T16:09:29+02:00

Namaste is een manier van groeten. Vrij vertaald vanuit het Sanskriet betekent het; ”het licht in mij groet het licht in jou’’ of ”ik buig voor jou”. Het is als het ware een begroeting als ‘hallo’ maar dan met meer respect.
Wij kennen ‘Namaste’ in het westen vooral vanuit het afsluiten van een yogales, maar in vele hindoeïstische landen in Azie wordt dit gebruikt als gewone begroeting in het dagelijks leven. Soms wordt er ook een handgebaar bij gemaakt: waarbij je je handen samenbrengt voor je borst (hartchakra) met je vingers omhoog wijzend. Breng dan je handen naar je voorhoofd en laat ze even rusten op tussen je wenkbrauwen (je derde oog/ zesde chakra), maak dan een lichte buiging met je bovenlichaam (of hoofd) en kom weer overeind en kijk de ander even aan in zijn/ haar ogen. Bij een yogales zeg je vaak zowel het woord als dat je het handgebaar maakt. Als je thuis je yin yoga les afsluit kun je dit mooie handgebaar ook naar jezelf maken, dat je jezelf dus met respect groet en daarmee je les afsluit.

Gratis Online Yin Yogalessen
Ik heb een blessure opgelopen, kan ik wel yin yoga blijven doen?2020-05-08T15:10:35+02:00

Het ligt geheel aan de blessure of je yin yoga kan blijven doen. Overleg met een arts of fysiotherapeut als je twijfelt. Of neem contact met me op, dan denk ik met je mee. Het fijne van yin yoga is dat je alle houdingen altijd aan kan passen, dus als je creatief denkt en bewust voelt in een houding is er vaak wel een aanpassing mogelijk waardoor je ook met verschillende soorten blessures toch yin yoga kan doen. Echter ga nooit tegen de grens aan zitten, laat staan er over heen! Laat yin yoga een ontspannen moment zijn, waardoor je lichaam kan uitrusten en kan helen, dit zal je herstel bevorderen. Pijn is altijd uit de houding, of pas de houding aan. Helpt dit niet voldoende kies dan zelf een andere houding.

Gratis Online Yin Yogalessen
Ik ben zwanger, kan ik yin yoga bijven doen thuis?2020-05-14T20:25:11+02:00

Bij zwangerschap, ook al in de eerste weken, is het belangrijk om rekening te houden met de ontwikkelingen die je lichaam doormaakt. Je kunt yin yoga blijven beoefenen, maar wel met een aantal aandachtspunten om je je bewust van te zijn. Het zal per lichaam en per zwangerschap kunnen verschillen dus blijf vooral naar je eigen lichaam luisteren hierin en bij twijfel of vragen neem contact met me op.

In de eerste drie maanden van je zwangerschap wees zeer mild met torsi’s, gedraaide houdingen. Of doe ze liever helemaal niet in deze periode. In de laatste maanden van je zwangerschap zul je misschien merken dat je meer ruimte voelt in het bekken en rondom je heupen. Dit komt omdat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling. Het is belangrijk in deze periode niet te ver te stretchen rondom je heupen, daarmee zou je jezelf kunnen overstretchen. Ondersteun jezelf bij heup-openende houdingen; leg kussens onder je dijbenen zodat je heupen zich minder ver openen. Voel voor jezelf of torsi’s met je grote  zwangere buik nog prettig aanvoelen. Doe ze heel mild, leg eventueel een bolster of deken tegen de rug aan en leg kussen onder je gebogen knieën. Of kies voor een andere houding.

Zorg dat de baby in deze periode altijd alle ruimte houdt in je buik. Dus bij vooroverbuigingen; doe ze mild en buig niet te ver voorover. Ook niet i.v.m. de opening die je hierdoor maakt rondom je heupen. Achteroverbuigingen geven de baby weinig ruimte, dus liever deze te vermijden als je hoog zwanger bent. Blijf vooral zelf voelen en doe alleen wat goed voor jou voelt.Vertrouw hierin op je eigen intuïtie!

Twijfel je over een houding, kies voor aanpassing of doe een andere houding. Soms kun je je meer moe voelen tijdens je zwangerschap, gebruik yin yoga dan ook voor je eigen rustmoment. Oefen hoe je bewuster kunt ademen en ook hoe je rust kan brengen in je adem (langzaam uitademen). Dit zal je absoluut gaan helpen bij de bevalling. Neem tijd voor jezelf, juist ook nu! En gebruik de stille yin tijd ook om even heel bewust verbinding te maken met je kindje in je buik. Met bijvoorbeeld je handen op je buik, of met al je aandacht in je buikgebied zijn bij je kindje.

Mag ik eten voor de les?2020-05-08T16:23:02+02:00

Ja, dat mag. Eet echter een licht verteerbare maaltijd. Als je in de ochtend yin yoga doet, zou je ervoor kunnen kiezen eerst je yin yogales te doen en daarna pas te gaan ontbijten. Drink eventueel wel een kop kruidenthee van tevoren. Het is niet prettig yin yoga te doen met een volle maag.

Gratis Online Yin Yogalessen
Ik ben soms wat misselijk en moe na de les, wat betekent dit?2020-05-08T19:32:21+02:00

In ons bindweefsel kan opgeslagen spanning en emotie vastzitten. Soms is dat spanning van lang geleden, maar het kan ook spanning zijn die je vandaag hebt opgelopen. Met yin yoga werk (stretch) je diep in het bindweefsel en daarmee geef je je lichaam de ruimte om deze spanning daar los te laten. Als er veel spanning vast zit kan dit zich uiten in moeheid, vlak na een houding of op dezelfde dag. Dit gaat vanzelf weer over. Belangrijk is om je lichaam hierin te respecteren.
Ook kun je soms gaan gapen (=ontspanning) of komen er emoties vrij en merk je dat je emotioneler wordt (bijvoorbeeld verdrietig zijn, je boos of geiirriteerd voelen). Het kan ook zijn dat je moet huilen. Dit is heel normaal en het is eigenlijk alleen maar fijn en helend dat dit gebeurt, want daarmee laat je oude spanning los. Omdat je gevoelens, die opgeslagen zaten in je lichaam, erkent en toestaat om deze te voelen, zullen ze loslaten en uit je systeem gaan. Hierdoor kan er ruimte ontstaan voor ontspanning en een gevoel van rust en kalmte. Ook voelt je lichaam hierna vaak krachtiger en vrijer en voel je je meer geaard.

Heel sporadisch kan het zijn als een houding zo diep werkt op je bindweefsel dat je misselijkheid ervaart. Dit is meestal een teken dat er veel opgeslagen spanning vast zat en nu los is gekomen. Niet iedereen ervaart dit op deze manier, maar schrik er niet van. Dit gaat vanzelf weer over, vaak vlak daarna of in ieder geval binnen een paar uur. Een glas water of kruidenthee na afloop van je yin yogales draagt bij aan het verwijderen van de afvalstoffen die zijn vrij gekomen.

Gratis Online Yin Yogalessen
Heb je een alternatieve yin yogahouding voor me als een houding niet fijn voelt?2020-05-08T19:33:44+02:00

Ja! Je kunt er voor kiezen om een ontspannen basishouding aan te nemen, bijvoorbeeld savasana, plat liggend op je rug, of een kleermakerszit/ meditatiezit. Je mag ook zelf een andere houding aannemen, die op dat moment wel prettig voor je is. Het is fijn om 1 of 2 houdingen altijd als optie voor jezelf te hebben. Als je deze nu niet zo snel weet, laat je inspireren in de komende yin yogalessen die je volgt en onthoud daarvan 2 houdingen die je fijn vindt om te doen. Zo heb je altijd een houding om uit te kiezen.

Gratis Online Yin Yogalessen
Wat kan ik doen als een houding me pijn geeft i.p.v.stretch?2020-05-08T19:35:56+02:00

Bij pijn kom altijd uit de houding of pas de houding aan, zodat je geen pijn meer voelt. Mocht aanpassen niet helpen kies dan zelf voor een andere houding die je kent of kom liggen in savasana (op je rug). Als je twijfelt of het pijn is wat je voelt, of hele diepe stretch, kies er dan voor om de houding iets minder diep te nemen en voel of het dan anders gaat voelen. Te diep stretchen kan ook als pijn voelen en het is aan jou om te leren waar je grens zit en daar net iets voor te gaan zitten. Als dit het pijnlijke gevoel niet wegneemt kom dan uit de houding en kies een andere die wel bij je past voor dat moment.

Gratis Online Yin Yogalessen
Hoe lang duren de lessen?2020-05-30T17:28:48+02:00

Er zijn lessen van 20, 30 en 45 minuten. Op de overzichtspagina met alle lessen kun je zelf eenvoudig kiezen welke lesduur op dat moment het beste bij je past.

Kan ik de les ook off-line beluisteren?2020-05-27T13:22:42+02:00

Ja dat kan.

Om de les in te laden heb je een internetverbinding nodig, maar daarna kun je de les ongestoord off-line luisteren.

Zodra je de lespagina opent, begint de les te laden. Het balkje achter de ‘play-knop’laat de voortgang hiervan zien. Afhankelijk van je internetsnelheid kan het even duren voordat de gehele les geladen is.
Als je de les ongestoord wilt luisteren en dus geen internetverbinding wilt, wacht dan tot de les helemaal is ingeladen en verbreek dan de internetverbinding.

Gratis Online Yin Yogalessen
Ik heb op ‘play’ geklikt maar hoor niets2020-05-27T13:20:56+02:00

Zodra je de lespagina opent, begint de les te laden. Het balkje achter de ‘play-knop’ laat de voortgang hiervan zien. Afhankelijk van je internetsnelheid kan het even duren voordat de les begint. Vaak helpt het als je even wacht en dan nogmaals op de ‘play-knop’ klikt.

Tip: Als je de les ongestoord wilt luisteren en dus geen internetverbinding wilt, wacht dan tot de les helemaal is ingeladen en verbreek dan de internetverbinding.

Hoe selecteer ik een les?2020-05-30T17:12:53+02:00

Zorg dat je bent ingelogd en klik op [Mijn membership] in het menu.

Zodra je op de overzichtspagina bent, zie je bovenaan vier filter- of keuzevelden: Momenten, Lesduur, Intentie en Muziek. Dit is om het kiezen makkelijker voor je te maken.

Wil je bijvoorbeeld een korte les, klik dan onder [Lesduur] op [20 minuten]
Wil je specifiek een ochtendles, klik dan onder [Momenten] op [ochtend]
Je kunt ook combinaties maken.

 

Zijn er ook lessen zonder muziek?2020-05-01T10:32:25+02:00

Ik neem deels lessen op met muziek en ook bewust lessen zonder muziek. Die keuze maak ik afhankelijk van intentie of thema van de les.

Als je in het overzicht een les kiest kun je daarna op de lespagina achter het muzieknootje (zie 6. hieronder) direct zien of de les achtergrondmuziek bevat. Meer uitleg over de lespagina vind je op de pagina instructies.

 

Hoe speel ik de lessen af?2020-05-30T17:46:38+02:00

Je kunt de les volgen op je smartphone, tablet of laptop, eventueel met earplugs, hoofdtelefoon of losse (bluetooth)speaker.

Off-line afspelen is mogelijk op smartphone en tablet. Zorg ervoor dat je de les dan eerst helemaal hebt geladen.

Meer uitleg over het kiezen en afspelen van de lessen vind je op de pagina instructies

Hoe kan ik inloggen?2020-04-29T18:06:54+02:00

Kijk eerst of je niet nog ingelogd bent, bijvoorbeeld doordat je na een vorige les niet hebt uitgelogd.

Ben je nog ingelogd?
Dan zie rechts in het menu [Mijn membership] staan. Je hoeft dan niet opnieuw in te loggen

Ben je nog niet ingelogd?
Klik dan rechts in het menu op [inloggen / registreren] en eronder op [inloggen mijn membership]

Ben je je wachtwoord vergeten? Kijk dan bij “Ik ben mijn wachtwoord kwijt”

Kan ik zelf mijn membership beëindigen / cancelen?2020-04-29T17:39:41+02:00
Ja dat kan. Je kunt op elk moment je membership aangeven dat je je membership wilt beëindigen. Onderstaand leg ik uit hoe je dat doet.
TIP: Je membership wordt beëindigd als de huidige periode is afgelopen. Tot die tijd kun je gewoon gebruik maken van de lessen.

Membership beëindigen

 • Zorg dat je bent ingelogd
 • Klik in het menu op [mijn membership] en daaronder op [membership wijzigen]
 • Je ziet nu een overzicht van je huidige membership en de datum waarop de huidige termijn afloopt
 • Klik onder het overzicht op [membership beëindigen]
 • Klik in het volgende overzicht rechts op de rode button [BEËINDIGEN]
 • Er verschijnt nu een rode balk met de bevestiging van de beëindiging.
Kan ik overstappen naar een ander membership?2020-04-29T17:40:06+02:00

Ja dat kan. je kunt op elk moment je membership wijzigen. Onderstaand leg ik uit hoe je dat doet.

TIP: Omdat je nieuwe membership direct na betaling ingaat, adviseer ik je om pas op het einde van je huidige membership periode een nieuw membership te kiezen.

Membership wijzigen

 • Zorg dat je bent ingelogd
 • Klik in het menu op [mijn membership] en daaronder op [membership wijzigen]
 • Je ziet nu een overzicht van je huidige membership en de datum waarop de huidige termijn afloopt
 • Klik onder het overzicht op [membership wijzigen]
 • Volg de aangegeven stappen en voer de betaling uit.
Go to Top